Esbeekse lichtjestocht

Deze keer geen geploeter

De lichtjestocht in Esbeek, wie kent die niet. In 2015 is Elsjes MC al een keer van de partij geweest. Persoonlijk had ik gezworen niet meer aan deze tocht mee te doen. De reden hiervoor was te veel regen en te weinig licht. Dit jaar had Elsjes MC zich bijna voltallig ingeschreven, incl. een aantal verwanten en een buurman. Deze keer toch maar een fatsoenlijk lampje gekocht. Alhoewel alle leden goed voorzien waren van lumen, kon de buurman nog wel een extra lichtpuntje gebruiken (letterlijk en figuurlijk).

Het was een heldere avond. 1500 MTB’ers hadden zich ingeschreven. Het leek wel of die allemaal tegelijkertijd aan de start verschenen. Er werd om de 5 minuten met ongeveer 200 fietsers gestart. Een laag overvliegende drone hield alles in de gaten. Eenmaal op de MTB ging het lekker los. Het eerste gedeelte bestond vooral uit bospaden. Hier was prima op te fietsen. Na een stop met soep, koek en fruit weer richting het dorp Esbeek. Fietsend door verlichte stallen en fabriekshallen naar het centrum van Esbeek. Eenmaal daar aangekomen bleek dat het één groot feest was. Er was van alles te doen. Mensen die buiten stonden met vuurkolven en tentjes. Je fiets langs alle kroegen. Hierbij waren obstakels gemaakt waar je overheen / doorheen moest fietsen. Als klap op de vuurpijl hadden ze een spoorweg in Esbeek aangelegd. Deze was opgebouwd met een stoplicht, slagboom en een groot videoscherm waarop de voorbijkomende trein was te zien. Even wachten voor de trein en door naar de finish. Daar de afterparty nog even meegepakt en hup, weer naar huis.

De organisatie had het weer goed voor mekaar. De complimenten van Elsjes MC. O ja, de buurman, die kon nog een aantal dagen nagenieten (staand). Of hij volgend jaar weer meedoet? Elsjes MC in ieder geval wel.